Piwo z lasu
Dodano: 11.09.2024
W Dolnej Saksonii prowadzone są poszukiwania drożdży żyjących na drzewach. Powstanie z nich piwo...
Uczeni z obieraczkami, pęsetami, wacikami i torebkami przeszukują saksońskie lasy. To pracownicy Politechniki w Monachium i Akademii Browarniczej w Zellerfeld, w porozumieniu z Lasami Dolnej Saksonii (NLF), poszukują drożdży do warzenia piwa w ramach projektu "Yeast Hunt Project".
Pod lupą naukowców znajdują się w szczególności dęby, graby i wiązy - to na nich najczęściej rosną rozmaite gatunki drożdży. Hodowla laboratoryjna mikroorganizmów jest czasochłonna i kłopotliwa, a zdolność grzybów do reprodukcji w warunkach sztucznych może się zmniejszyć. Dlatego naukowcy "polują" w naturze. Kiedy znalezione jest drzewo - nosiciel odpowiedniego gatunku, pobierana jest niewielka próbka kory oraz fragment dna lasu z okolic pnia.
Poszukiwania mają przede wszystkim na celu znalezienie grzyba Saccharomyces eubayanus, który razem z Saccharomyces cerevisiae jest drożdżem dolnej fermentacji. Można z niego wyhodować dobrze znany szczep używany powszechnie do warzenia piwa. Ale badacze z Monachium zdołali już odkryć inne drożdże o ciekawych aromatach, zdatne do produkcji trunków. Dokładne wyniki "polowania" nie są jeszcze znane.
Źródło: NLF
Fot.: Elevate
Nie dodano jeszcze żadnego komentarza.